Ryggskott (akut lumbago)
Ryggskott kan drabba de allra flesta någon gång i livet och den som en gång har varit med om det vet hur smärtsamt det kan vara. Det finns idag dock gott om kunskap om just ryggskott och detta innebär att man numera kan behandla ryggskott på ett framgångsrikt sätt hos majoriteten av alla patienter som söker för dessa besvär.
Vem får ryggvärk eller ryggskott?
De allra flesta människor upplever någon gång besvär med ryggvärk eller ryggskott och man kan därför konstatera att detta är en folksjukdom i samhället idag. Ont i ryggen kan komma plötsligt (ryggskott) eller smygande och detta varierar från patient till patient. Vissa människor har endast kortvariga problem vid något enstaka tillfälle medan andra får återkommande ryggproblem och ryggskott under åren.
Vanligen uppstår dock smärtan i nedre delen av ryggen, dvs ländryggen. Viktigt att känna till är även att vid isolerad ryggvärk eller ryggskott har man oftast ingen smärtutstrålning nedanför knäet och man upplever inte heller någon förlorad känsel.
Varför får vi ryggskott?
Traditionellt brukar man ange två huvudorsaker till besvären: 1. Ospecifika eller funktionella och 2. Specifika eller strukturella. Man brukar i allmänhet säga att ryggvärk och ryggskott till 90-95% beror på ospecifika eller funktionella orsaker. Väldigt sällan - bara i 5-10% av fallen - beror smärtan istället på specifika sjukdomar.
Funktionella orsaker till smärta kan komma av en obalans eller felställning beroende på att du har rört dig oförsiktigt, lyft tungt eller ansträngt ryggen. Otillräckligt med rörelse kan också bidra till ont i ryggen och att därför bygga en bra fysiskt grund genom regelbunden träning redan från unga år ökar chanserna att slippa ryggproblem längre fram i livet.
Vad ska jag tänka på?
Du kan alltså i många fall förebygga ryggskott och ryggvärk genom fysisk träning och för att inspirera till att träna regelbundet är det viktigt att du väljer en aktivitet du faktiskt tycker om. Dessutom är det bra att lära känna sin rygg och vad som passar just dig. Eftersom ryggproblem ofta grundar sig i felbelastningar är det också viktigt att se över hur du arbetar och din arbetsställning.
På de flesta arbetsplatser har man möjlighet att få hjälp med detta från utbildad personal. Jobbar du fysiskt är det också extra viktigt att träna mag- och benmusklerna så att du avlastar ryggen vid lyft. Gör alltid lyften nära kroppen, med rak rygg och använd ben och magmusklerna för den huvudsakliga belastningen istället för rygg, armar och axlar.
Vad kan jag göra själv?
Hur länge varar ryggskott är en fråga som de allra flesta patienter ställer när de väl drabbats av detta. Generellt kan man säga att själva tillfrisknandet går fortare om man successivt ökar aktivitetsnivån och försöker hålla igång som vanligt. Att träna med ryggskott är helt enkelt inte farligt så länge man känner efter hur mycket kroppen klarar av och anpassar övningarna till detta.
Ett annat tips vid ryggskott är att inte ligga till sängs. Man kan ibland behöva smärtstillande för att komma igång men det är alltid bättre att försöka röra på sig än att vara helt stilla. Emellanåt kan man dock avlasta ryggen genom att ligga på rygg med böjda ben och låta benen vila på en stol eller hög kudde.
Bra exempel på träning vid ryggskott är att börja försiktigt med att till exempel promenera, gå med stavar, cykla eller simma. Undvik att dock alltid att bära eller lyfta tungt när du har drabbats av ryggskott då detta kan fördröja tillfrisknandet.
Vilken vård kan jag få?
Normalt är förloppet godartat och varar inte längre än ett par veckor. Röntgen eller annan medicinsk utredning sker därför oftast inte vid akut ryggskott - även om man självklart kan behöva hjälp med smärtstillande läkemedel till en början för att lättare komma igång med rörelseträning. Det finns alltså ingen specifik medicin mot ryggskott utan man behandlar istället från fall till fall.
Vid riktigt allvarliga besvär kan du dock behöva läkarkontakt för diagnos och behandling. En läkare, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor med rätt utbildning kan hjälpa dig med att behandla de funktionella bakomliggande orsakerna till att smärta uppstår. Med fysikalisk (ex. transkutan elektrisk nervstimulering, TENS) och manuell terapi (ex. kiropraktik) kan en välutbildad behandlare alltså hjälpa dig att bli bättre från dina besvär.
Kiropraktik som är rätt utförd behandlar felbelastning i lederna med mjuk manipulation och mobilisering. Detta bidrar i sin tur till att rörligheten ökar i det stela området av ryggen, felbelastningen minskar och smärtorna avtar snabbare än om patienten inte fått någon behandling av ryggskottet alls.
Var hittar jag en välutbildad behandlare?
De goda nyheterna är att man idag inte behöver leva med ryggproblem som skapar oro och svårigheter i vardagen. Det finns helt enkelt hjälp att få. För att få rätt typ av behandling av ryggskott är det dock av högsta vikt att hitta en terapeut som är specialutbildad för att hitta orsakerna till ryggskottet och som undersöker ryggen på ett systematiskt sätt.
Vi på Ackermann Institutet är specialister på att behandla ryggskott och gör en individuell bedömning och behandlingsplan för varje unik patient. Vi är nämligen övertygade om att detta gör att man avsevärt kan förbättra sina ryggproblem och dessutom förebygga framtida problem med ryggen. Att investera i en hälsosam och stark rygg genom aktiv behandling från ett godkänt och välrenommerat institut som Ackermann är helt enkelt en investering i ditt egna långsiktiga välmående.
Genom att välja oss på Ackermann Institutet skapar vi tillsammans din rygghälsa -inifrån och ut.
Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD
Ackermann Institutets grundare
Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.
Boka behandling
Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.