Ischias

Ackermann Institutet är experter på att framgångsrikt behandla patienter med Ischias och hjälpa dem till en smärtfri vardag.

Ischiasbesvär orsakar problem med smärta från nedre delen av ryggen som strålar ut i benet. Hos en av våra kompetenta terapeuter kan du dock få hjälp med att komma till rätta med besvären.

Vad är ischias?

Ischias symptom kan drabba både män och kvinnor. Problemen kan enklast beskrivas som smärta från nedre delen av ryggen som strålar ner i benet och ända ned i foten. Smärtan brukar följa ischiasnervens utbredningsområde, men kan ibland även uppträda längre ner i benet.

Den som drabbats av ischias kan också uppleva en delvis förlorad känsel eller kramp i det område man har ont i. Det är också mycket vanligt att ryggsmärta och ischias förekommer samtidigt och man brukar då tala om lumbago-ischias.

Varför drabbas jag av ischias?

Många patienter känner sig frustrerade över sina ischiasproblem och undrar varför det drabbat just dem. Idag vet man att orsakerna till ischias i huvudsak är två: 1. funktionella störningar vilket också brukar kallas för falsk ischias och 2. strukturella förändringar vilket i dagligt tal även kallas för diskbråck.

Falsk ischias

Den som drabbats av falsk ischias brukar uppleva en smärta som oftast inte strålar längre ned än till knäet. Detta betyder i allmänhet att symptomen är mer lättbehandlade än vid diskbråck. Falsk ischias har ofta funktionella orsaker relaterade till felbelastning av rygg, bäcken, höft, knä eller fot med åtföljande muskelsmärta.

Diskbråck

Om ischiasbesvären orsakas av ett diskbråck får du stark, utstrålande smärta i benet när du hostar, nyser eller om du försöker att böja ryggen. Diskbråck är en sprickbildning i en mellankotsskiva (disk) med utgjutning (bråck) av diskens inre kärna som trycker till ischiasnerven.

Vid förstadier till bråck kan man se buktningar på disken som oftast är relaterade till funktionella orsaker.

Diskbråck ger inte alltid smärta. Diskbuktningar ses hos nästan hälften av befolkningen medan ca. 25% av befolkningen har diskbråck utan korrelation till smärta.

Notera - sök en akutmottagning om du:

  • Har svårt att kontrollera urin eller avföring
  • Tappar känseln i underlivet
  • Du är vinglig och inte känner var du har fötterna
  • Har utstrålande smärta i bägge benen

Kan jag förebygga ischias?

Regelbunden rörelse/träning är det bästa sättet att förebygga och snabbt bli av med ischias och ryggvärksbesvär. Det viktigaste man kan göra för att undvika denna typ av problem är helt enkelt att se till att röra på sig. Välj alltid en aktivitetsform som passar dig men undvik helst hårda kontaktsporter med kraftig belastning på ländryggen.

Kom ihåg - har man redan problem men vill förebygga ytterligare besvär med ischiasnerven kan man ibland behöva smärtstillande för att lättare kunna röra sig.

Ett annat bra tips är att lära känna sin rygg och det som passar dig. Se över hur du arbetar och din arbetsställning. Träna mag- och benmusklerna så att du avlastar ryggen vid lyft. Gör också alla lyft nära kroppen, med rak rygg och använd ben och magmusklerna istället.

text-img

Kan jag behandla ischias själv?

Ischias behandling är något som man till viss del kan jobba med själv genom att träna bort ischiasbesvären. Man skall i största möjliga mån undvika att ligga till sängs eftersom tillfrisknandet går fortare om du successivt ökar aktivitetsnivån och försöker hålla igång som vanligt.

Viktigt att komma ihåg är dock att man ibland kan behöva smärtstillande för att komma igång och emellanåt bör man avlasta ryggen genom att ligga på rygg med böjda ben och låta benen vila på en stol eller hög kudde.

Bra exempel på övningar för ischias som man kan göra, utan att riskera en försämring, är promenader, stavgång, simning eller cykling. Man bör alltid undvika att bära eller lyfta tungt.

Vilken vård kan jag få?

Om smärtstillande medel tillsammans med lättare rörelseträning inte hjälper och problemen fortsätter kan man vid allvarliga besvär behöva läkarkontakt för diagnos och ischias behandling. Det finns med andra ord hjälp mot ischias.

En läkare, sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor med rätt utbildning kan hjälpa dig att behandla de funktionella, bakomliggande orsakerna till att smärta uppstår. Terapeuten noterar din sjukdomshistoria, undersöker ryggen, tar reda på orsaken till smärtorna och behandlar med exempelvis fysikalisk (ex. transkutan elektrisk nervstimulering, TENS) eller manuell terapi (ex. kiropraktik).

Kiropraktik som är rätt utförd behandlar felbelastning i lederna med mjuk manipulation och mobilisering. Rörligheten ökar i det stela området av ryggen, felbelastningen minskar och smärtorna avtar snabbare än utan någon behandling.

Var hittar jag en välutbildad behandlare?

Ischias kan för den drabbade påverka vardagslivet avsevärt. Det är därför viktigt att hitta en terapeut som är specialutbildad för att hitta orsakerna till din ischias och som undersöker dig på ett systematiskt sätt. Att personen också är kunnig inom de specifika behandlingar av ischias som finns idag är grundläggande för att besvären skall lätta.

På Ackermann Institutet är vi experter på behandling av ischias och vi har under åren framgångsrikt hjälpt mängder av patienter att bli av med sina besvär. Vi lägger även stor vikt vid förebyggande arbete och följer alltid upp dina problem för att minska riskerna för att du skall drabbas av ischiasbesvär igen i framtiden.

Ett besök hos oss på Ackermann Institutet innebär helt enkelt att du är ett steg närmare ett liv där din ischias inte längre besvärar dig.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x