Artros i ryggen

Artros i ryggen kan idag behandlas av våra kunniga terapeuter på Ackermann Institutet.

Sjukdomen innebär att ledernas brosk har brutits ned och patienten upplever smärta i exempelvis ryggen. Under behandlingen justeras spänningar och tryck som skapar smärta och lindrar därmed besvären för dig som har tidig och måttlig artros.

Vad innebär det att man får artros i ryggen?

Artros innebär att en eller flera av ledernas brosk har brutits ned. Vissa människor kallar tillståndet för ledförslitning. Sjukdomen finns i hela leder och är allra vanligast i knän eller höfter. Dock kan man också få artros i till exempel nacken eller ryggen då man ofta upplever smärta i svanken.

Det finns något som heter primär artros och något annat som heter sekunder artros. Övervikt är en vanlig orsak till att man drabbas och har man artros kan övervikt påskynda processen och man blir snabbt sämre. Stillasittande är något man starkt avråder från om man vill undvika artros.

Själva processen med att drabbas av artros innebär att ledbrosket är som en tvättsvamp där när leden belastas så trycks ledvätska ut ur brosket och när den avlastas så sugs vätskan in igen. I detta fall har brosket alltså inte någon blodförsörjning utan det är istället ledvätskan som ger näring till kroppsdelen. Det bästa man kan göra för att undvika att drabbas är att se till att röra på sig under hela livets gång.

Vem kan drabbas av artros i ryggen?

Artros är idag mycket vanligt och något som ungefär 25 procent av alla i Sverige någon gång drabbas av. Artros är något vanligare hos kvinnor än män då en av fem kvinnor får artros medan bara en av tio män drabbas.

Artros är dock inte en del av det naturliga åldrandet – det enda man kan säga är att det helt enkelt blir vanligare ju äldre man blir. Såväl yngre människor som äldre kan få artros, men det faktum att brosket blir skörare med åren gör att risken ökar ju äldre man blir.

Artros i ryggen är relativt vanligt och den som drabbas kan ha stora svårigheter att på ett smidigt sätt klara av vardagen på grund av den smärta som artrosen bidrar med och att ryggen är en central och viktig del av kroppen som man verkligen kan lida av om man har smärta där

Kan man förebygga artros i ryggen?

En aktiv livsstil där man rör på sig ordentligt och ser till att träna regelbundet är ett bra sätt att minska risken att drabbas av artros i ryggen. Man vet också att övervikt är en stor riskfaktor när det kommer till att drabbas av artros och man bör därför se till att inte lägga på sig för mycket i vikt.

Artros handlar ofta även om felbelastning och människor som under många år har felbelastat sin rygg har stor risk att drabbas av artros i ryggen. För att minska risken att drabbas av artros kan man exempelvis se till att byta arbetsställning då och då och sitta med god hållning.

Sömn är nyckeln till hälsa på många sätt och vis. Genom att se till att man har en bra madrass att ligga på och även en bra kudde kan man minska risken att drabbas av artros i ryggen avsevärt.

text-img

Hur behandlar man artros i ryggen?

Det är mycket påfrestande att leva med artros i ryggen eftersom man kan få svårigheter att röra på sig på ett normalt sätt och dessutom behöva hantera smärta i ryggen. Idag är det dock möjligt att få hjälp med sina besvär.

I riktigt svåra fall kan man tänka sig att operera artros i ryggen men detta är inte något alternativ som alltid slutar positivt. Ett besök hos exempelvis en kiropraktor kan vara mer fördelaktigt och minska dina problem avsevärt.

En terapeut med kiropraktisk utbildning kan med hjälp av snabba och precisa tryck justera dina leder och lätta på spänningar som skapar smärta och en allmän känsla av att något är fel. Vissa patienter behöver bara ett fåtal behandlingar medan andra istället måste behandlas under en lång period. Tillsammans med terapeuten tar man fram en behandlingsplan som passar varje enskild patient.

Det finns också en mjukare kiropraktisk behandling där man mjukar upp låsningar som i värsta fall annars kan utveckla sig till mer artros i ryggen.

Vart kan jag hitta hjälp för min behandling?

Den som lider av artros i ryggen kan idag med fördel få hjälp och behandling för problemen. Man kan använda behandlingen i kombination med att träna med hjälp av enkla övningar där hemma. För att få rätt typ av hjälp bör man se till att söka efter en erfaren behandlare som kan se till hela din individuella situation när han eller hon lägger upp en behandlingsplan.

Det välrenommerade Ackermann Institutet har gedigen erfarenhet av att behandla patienter med artros i ryggen. Hos oss är det viktigt att se hela patienten och vi lyssnar därför in varje enskild patient för att på så sätt göra en individuell behandlingsplan speciellt anpassad för just dem. Vårt mål är att tillsammans med dig skapa en bättre och smidigare vardag där din artros i ryggen inte längre styr din vardag. Boka en tid för ett möte hos oss redan idag.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x