Skolios

Våra duktiga behandlare på Ackermann Institutet har gedigen kunskap om skolios. Skolios betyder sned rygg och rotation av ryggpelaren med revbenen. Beror skoliosen på en benlängdsskillnad kan rätt behandling bota eller lindra symtomen.

Att besöka en av våra duktiga terapeuter hjälper. Genom behandling som justerar muskler och leder på ett skonsamt sätt kan nämligen dina besvär minska markant.

Vad innebär det att man får skolios?

Att ha skolios betyder att man har en sned ryggrad. En mycket vanlig orsak till detta är att ens ben är olika långa och att bäckenet därför blir snett. Detta brukar i medicinska termer kallas för funktionell skolios och betyder att ryggraden rätas ut när man sitter eller ligger ned.

Det finns också något som istället kallas för strukturell skolios. Har man drabbats av detta rätas ryggraden aldrig ut och anledningarna till denna typ av skolios är hittills okända. Dock forskas det mycket om området och man kommer hela tiden fram till nya rön.

Sist men inte minst kan man ha skolios som en följd av medfödda missbildningar och ibland på grund av sjukdomar eller skador av olika slag. Detta är dock inte den vanligaste orsaken.
Lätt skolios är vanligt att ha och betyder sällan att man som drabbad får några större besvär så länge den stannar på samma nivå. Har man däremot en större och kraftigare skolios med en större krök kan man få problem som man behöver behandling för.

Symptomen på skolios upptäcks ofta när personen är runt 13 eller 14 år. Då kan man se att bröstryggraden är krökt i en liten båge. Tillståndet kan ofta förvärras i samband med att man växer mycket och fortsätter då till dess att kotpelaren har slutat att växa. I vissa fall kan skoliosen utöver trötthet ge andningsproblem men detta är inte ett av de vanligaste symptomen.

Om en kraftig skolios inte blir behandlad kan man få olika typer av symptom som till exempel trötthet och smärtor. Längre fram ökar också risken för att man får ryggproblem eftersom förslitningsförändringar kring felställda diskar och kotor framträder allt mer.

Man kan också diagnostiseras med skolios i vuxen ålder och detta sker fortfarande för vissa patienter. Börjar man få problem är det alltid smart att söka vård hos en kunnig behandlare för att få hjälp.

Vem kan drabbas av skolios?

Alla människor kan drabbas av skolios men idag diagnostiseras de alla flesta vid en relativt ung ålder då man kontrollerar eventuell skolios i skolan. Dock finns det fortfarande många medelålders och äldre som lider av problem på grund av skolios som antingen utvecklats kraftigt och oväntat eller som helt och hållet gått obehandlat.

Idag beräknar man att ungefär var tionde person i landet har en mycket lätt form av skolios. Kraftig skolios som kräver behandling är vanligare hos flickor än pojkar medan lätt skolios är ungefär lika vanligt hos båda könen. I vuxen ålder finns det ingen mätbar skillnad mellan könen vad gäller diagnos av skolios.

Kan man förebygga skolios?

Skolios kan i allmänhet inte förebyggas. Dock är det viktigt och fullt möjligt att om man fångar skoliosen i tid kunna förhindra att den utvecklas till en kraftig skolios som allvarligt kan påverka kroppen. Det förebyggande arbetet sker helt enkelt genom undersökning från skolhälsovården med målet att fånga upp de som kan komma att drabbas i tid.

Att försöka hålla kroppen i relativt god kondition och dessutom göra enkla övningar kan lätta smärtan för den som redan drabbats. Dock skall man inte genomföra mer intensiv träning utan att först ha konsulterat en läkare.

text-img

Hur behandlar man skolios?

De goda nyheterna är att man idag har olika sätt att behandla skolios, allt beroende på ens egen specifika situation.

Om man har drabbats av en lätt skolios behöver man som vuxen oftast ingen behandling.

Den som fått diagnosen allvarlig skolios och fortfarande växer kan behandlas med korsett till dess att man slutat att växa. Målet här är inte att göra ryggen helt rak utan att se till att den inte blir mera krökt än innan.

I extrema fall kan operation vara den enda lösningen för att motverka att skoliosen går alltför långt. Detta bestäms av läkare efter att man till exempel genomfört röntgenundersökningar. Det är dock relativt ovanligt att man behöver genomföra en operation.

Var kan jag hitta hjälp för min skolios?

Vare sig man är vuxen eller barn när man diagnostiseras med skolios är det viktigt att man ser till att få behandling för sina problem – speciellt om man fortfarande växer eller har kraftiga besvär. En terapeut kan hjälpa dig med att justera muskler och leder på ett skonsamt sätt som gör att dina besvär minskar markant.

Vi på Ackermann Institutet har lång erfarenhet av att behandla patienter med skolios och fokuserar alltid på den enskilda individen när det gäller att ta fram en behandling som fungerar. Tillsammans följer vi sedan upp utvecklingen och justerar behandlingen eftersom det behövs. Målet är att skoliosen inte skall utvecklas på ett negativt sätt och att du som patient skall kunna leva i en smärtfri vardag trots din diagnos.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x