Ont i ländryggen

Ackermann Institutet är framstående experter inom ryggbesvär och därför söker sig mängder av patienter varje år till oss för behandling.

Ont i ländryggen börjar oftast med en svag och gradvis ökande smärta då man ökar belastningen på ryggen. Vi kan hjälpa dig att återställa balansen i kroppen och lindra smärtan.

Vad innebär det att man får ont i ländryggen?

Under en livstid får de allra flesta människor någon gång problem med ryggen. Det allra vanligaste är att man då får ont i ländryggen, vilket är den nedre delen av ryggpartiet.
Man kan dock drabbas av olika typer av smärta när man får ont i ländryggen.

Den vanligaste sorten är då man drabbas av ont i ländryggen, lumbago, som oftast börjar med en svag och gradvis ökande värk som brukar öka då man också ökar belastningen på ryggen. Man kan också känna sig trött när man får denna typ av problem.

Har man istället drabbats av ryggskott, vilket också är en form av problem med ländryggen så får man en plötslig smärta till exempel i samband med att man har lyft något tungt.

Smärta i ländryggen som strålar ut i benen och ger värk även där brukar kallas för lumbago-ischias. Detta kan påverka även benmuskler och känsel i benen.

I de allra flesta fall är ryggont enbart något som är jobbigt och i allmänhet inte farligt. Det finns dock ett par tillfällen då man bör kontakta sjukvården för utredning.

  • Om inte smärtan gått över inom ett par veckor.
  • Om man inte känner när man behöver kissa.
  • Har domningar eller stickningar i benen.
  • Får smärta i bröstkorg och mage.
  • Har feber eller känner sig mycket sjuk.

Man kan i allmänhet säga att smärta i ländryggen oftast beror på förändringar i diskar och facettleder i ryggen. Detta beror i sin tur oftast på slitningar och inflammation som kommer med åldern.
Har man otur kan ont i ländryggen innebära att man får extra spänningar och muskelkramper. Här kan rörelse hjälpa en att må lite bättre.

Vem kan drabbas av ont i ländryggen?

Alla människor kan vid något tillfälle drabbas av ryggont och ont i ländryggen. Dock kan man konstatera att det blir vanligare ju äldre man blir och att människor med stillasittande yrken ofta drabbas hårdare än de som arbetar fysiskt. Både kvinnor och män kan drabbas av ont i ländryggen och många kvinnor kan exempelvis känna av detta under och efter en graviditet.

Kan man förebygga ont i ländryggen själv?

Det viktigaste man kan göra för sig själv om man vill försöka undvika att få värk i ländryggen är att se till att träna ordentligt och hålla igång kroppen på bästa sätt genom enkla övningar.

Man bör också undvika alltför tunga lyft eftersom felbelastningar i längden kan leda till att man blir stel i ländryggen och får ont. I allmänhet kan man säga att det med jämna mellanrum är smart att se över sin arbetsställning och kanske justera den efter hand för att på så sätt minska riskerna för felbelastning och ryggbesvär.

Den som redan har drabbats av smärta i ländryggen kan lindra besvären med värktabletter och att vila kortare stunder med en kudde under svanken. Att ligga alltför länge kan dock ha motsatt effekt och man kan bli mer öm så det gäller att komma ihåg att efter ett litet tag fortsätta att röra på sig som vanligt.

text-img

Hur behandlar man ont i ländryggen?

I riktigt svåra fall kan man behöva genomföra operationer på patienter med svåra ryggproblem. Detta är dock en sista utväg då det idag finns en mängd olika vägar att gå. Utöver läkemedel är det till exempel mycket vanligt att man idag provar kiropraktik och naprapati för att lindra besvär med ont i ländryggen.

En duktig behandlare inom dessa områden kan göra en undersökning och analys av dina specifika besvär och hjälpa dig att på så sätt hitta orsakerna till varför du har ont. Efter detta kan man lägga upp en behandlingsplan som i regel utförs med hjälp av speciella tekniker med händerna. Tillsammans kan man också skapa ett träningsprogram med övningar du kan göra hemma i kombination med behandling. Allt för bästa resultat.

Man kan också välja att exempelvis prova på akupunktur vilket många patienter upplever som mycket framgångsrikt. Då använder man sig av speciella nålar som sticks in i kroppen för att lätta på felbelastningar genom att placeras på tryckpunkter.

Vart kan jag hitta hjälp för min behandling?

Har man en gång drabbats av värk i ländryggen är risken tyvärr stor att det sker igen så länge man inte gör något åt det. Genom att se till att man väljer en behandlare med lång erfarenhet av att behandla patienter med smärta i ländryggen kan man försäkra sig om att man får den bästa behandlingen och därmed också öka chanserna till riktig lindring.

Ackermann Institutets experter hjälper dagligen patienter till en vardag utan begränsningar genom att se till hela människan och därefter skapa ett personligt behandlingsprogram för varje enskild individ. Vi följer därefter upp och justerar behandling vid behov för att du som patient skall kunna känna dig helt trygg med att din smärta skall kunna hållas under kontroll och så småningom försvinna helt.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x