Vad innebär det att man får kotglidning?
Kotglidning, eller kotförskjutning som det också kallas, är det som inträffar när en kota glidare fram ovanpå den angränsande kotan i ryggen. När detta sker blir det en gradvis missbildning av den nedre delen av ryggraden och delvis en förträngning av ryggradskanalen. Detta orsakar i längden smärta och andra typer av besvär med ryggen.
Anledningarna till att man kan få kotglidning är många. Ofta har man drabbats av en minifraktur som en följd av överrörlighet och om man råkar ut för en olycka kan en akut fraktur vara orsaken. Man kan exempelvis också ha medfödda problem, ha fått förkalkningar i området eller andra svagheter som kan bero på bensjukdomar eller liknande och detta blir till slut till spondylolistes - kotglidning.
Det är viktigt att komma ihåg att själva skadan på ryggraden som sedan innebär kotglidning ofta sker redan i 5-7-årsåldern men kanske inte visar sig förrän man är närmare fyrtio år gammal. Detta är dock inte alltid fallet. En duktig doktor kan reda ut problemet och så småningom sätta en diagnos.
Det absolut vanligaste symptomet för den som drabbats av kotglidning är en smärta i nedre delen av ryggen och även besvär i benen. Om man upplever smärta i benen kan det bero på förträngningen som sker i ryggradskanalen och skapar irritation på en nervrot. Smärtan är oftast mer intensiv när ryggen böjs och mindre intensiv när den sträcks ut.
Vaga symptom är mycket vanligt under lång tid för den som drabbats. Ofta är det första tecknet som visar sig spända benmuskler och små muskelryckningar som sedan kan utvecklas till att bli något värre allt eftersom tiden går.
Vem kan drabbas av kotglidning?
Alla människor kan drabbas av spondylolistes även om gruppen som har medfödda problem naturligtvis löper en högre risk för att drabbas. Både män och kvinnor får kotförskjutning men eftersom det ofta tar många år för problemen att visa sig är det i allmänhet inte något man får problem med redan som barn.
Kan man förebygga kotglidning?
Eftersom kotglidning har vissa ärftliga faktorer som man inte kan förebygga handlar det för denna grupp mer om att se till att man tränar på ett smart sätt under årens gång och i vissa fall undviker allt för tunga lyft eller snabba rörelser i samband med träning.
I allmänhet kan man dock säga att man rekommenderar smarta arbetsställningar för att undvika felbelastningar på ryggen. På många arbetsplatser kan man få hjälp med detta och därmed se till att man sitter rätt.
Träning är alltid bra för kroppen även om man naturligtvis inte kan garantera att det innebär att man slipper ryggproblem. Den som från början svankar kraftigt eller vet att man ligger i riskzonen bör dock alltid rådfråga sin doktor innan man sätter igång för att förhindra att problemen blir värre på något sätt.
Hur behandlar man kotglidning?
För att diagnostisera kotglidning brukar man i allmänhet använda sig av röntgenundersökningar. Ibland känner dock doktorn att man måste komplettera denna med en datormografi för att vara helt säker på diagnosen. Den som misstänker att man drabbats av kotförskjutning bör alltid ta kontakt med sjukvården för vidare diagnos och behandling. Man skall med andra ord aldrig gå med ryggproblem under alltför lång period utan att den undersöks av en kunnig person inom området.
Vid riktigt svåra fall av kotglidning kan det bli aktuellt med operation men många patienter besöker en naprapat eller kiropraktor regelbundet för att få hjälp med smärtlindring genom sådan behandling. En naprapat eller kiropraktor för ordentliga anteckningar över patientens besvär innan man bestämmer sig för rätt behandlingsplan.
Man kan alltså inte bli av med problemet helt men definitivt behandla kotglidning naprapatiskt eller kiropraktiskt så att man slipper leva med intensiv smärta varje dag. En behandlare kan också hjälpa till med att skapa ett bra träningsprogram med övningar som är speciellt anpassade till den som har denna typ av besvär med ryggen.
Vart kan jag hitta hjälp för min kotglidning?
Kotglidning kan vara mycket smärtsamt och att söka hjälp kan vara oerhört viktigt för att man skall kunna leva i en smärtfri vardag eller åtminstone lindra den kraftigt. För att man skall få goda resultat är det dock viktigt att man hittar rätt behandlare med goda kunskaper om denna typ av problem och dessutom erfarenhet av hur man bäst behandlar den.
Vi på Ackermann Institutet är erfarna inom detta område och kan hjälpa dig som patient till en vardag där smärtan inte tar över och du smidigare och enklare kan leva utan att känna dig förhindrad av ditt tillstånd.
Vi tar din personliga historia och livssituation på högsta allvar och lyssnar alltid in våra patienter innan vi bestämmer oss för vilken behandlingsplan vi skall använda oss av. Tveka därför inte att kontakta oss om du drabbats och vill ta kommandot över sin vardag igen.
Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD
Ackermann Institutets grundare
Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.
Boka behandling
Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.