Ont i ryggen

Vi på Ackermann Institutet har lång erfarenhet att behandla ryggont genom främst naprapati och mjuka kiropraktiska tekniker.

Ryggont innebär att smärtan i ryggområdet ofta strålar ut över ett större område. En del patienter har en molande smärta medan andra upplever smärtan så intensivt att man har svårt att röra sig.

Vad innebär det att man får ont i ryggen?

Ryggont innebär att smärtan man känner i ryggområdet i många fall strålar ut över ett större område. Graden av ryggvärk kan variera och många har problem som är mer lågmälda medan andra drabbas av sådana ryggproblem att man känner att man till och med har svårt att röra sig.

När man inom sjukvården inte kan hitta någon speciell bakomliggande orsak till att ryggen värker brukar man kalla det för ”vanlig ryggvärk”. Av alla de patienter som varje år söker hjälp för ryggvärk har 90-95 procent av dem diagnosen ospecifik ryggvärk.

I de allra flesta fall av ryggproblem finns det ingen allvarlig orsak till det hela utan ryggvärk är rent generellt oftast helt ofarligt - även om det självklart kan orsaka stora problem i vardagen. Ryggsmärta gör ju trots allt att man har svårare att röra på sig än vanligt.

Möjliga orsaker till ospecifik ryggvärk kan vara små bristningar i vävnader eller runt diskarna i ryggen, muskelkramp eller till exempel felbelastning efter att man till exempel lyft något tungt eller suttit på ett ofördelaktigt sätt. Även stress eller allmänna spänningar i kroppen kan orsaka ryggproblem.

Det finns ett par vanliga typer av ryggsmärtor utöver ospecifik ryggvärk. Bland dessa hittar man exempelvis ryggskott som är en plötslig eller gradvis tilltagande ryggvärk som brukar vara baserad i ländryggen. Om smärtan är belägen i nedre delen av ryggen och ut över skinkorna brukar man kalla det för lumbago.

Ryggvärk är vanligtvis inte något farligt men om den inte går över inom ett par veckor är det alltid smart att söka hjälp för att på så vis utesluta att problemen beror på något mer seriöst. En läkare kan hjälpa till med att remittera dig rätt.

Vem kan drabbas av ont i ryggen?

Alla människor kan drabbas av ryggont under sin livstid. Det är dock vanligare att man får ont i ryggen ju äldre man blir eftersom man då hunnit med att felbelasta ryggen mer än i unga år.

Även yngre kan dock drabbas av ryggont men det beror då ofta på att man antingen idrottat hårt och skadat sig, drabbats av förkylning som ger allmän smärta i kroppen eller liknande.

Även när man är gravid kan man få ryggont eftersom den växande magen gör att felbelastningen i kroppen ökar. Självklart bör man se till att vila då och då när man bär ett barn i magen och får ryggproblem.

Hur behandlar man ont i ryggen?

Ryggproblem är idag inte längre något man måste stå ut med dag ut och dag in. Det finns helt enkelt bra alternativ som åtminstone minskar smärtan även om den inte försvinner helt och hållet i alla fall. Utöver vanliga smärtlindrande tabletter kan man idag istället välja andra, effektiva alternativ så som exempelvis besök hos en naprapat, kiropraktor eller osteopat som arbetar med mjuka tekniker.

text-img

En duktig behandlare kan enkelt se vilken typ av behandling du behöver och hur man bäst går till väga för att minska dina ryggproblem.

Kan man förebygga ont i ryggen själv?

När man har ont i ryggen kan man känna sig stel och ha allmän värk i kroppen. För att behandla redan pågående ryggvärk är det lätt att ta till smärtstillande medel – något som självklart är helt okej för att göra vardagen lite enklare – men det finns även annan behandling att ta till.

En av de saker som är bra att göra redan innan man drabbats av ryggproblem är övningar av olika slag. Att röra på sig är helt enkelt ett bra sätt att förebygga ont i ryggen eller i alla fall minska riskerna att drabbas. Det är dock bra att höra sig för med någon kunnig inom området innan man sätter igång eftersom man inte bör riskera att förvärra situationen ytterligare genom att göra mer än man klarar av.

Att se över sin arbetsställning och allmänna hållning i olika situationer är också fördelaktigt för att förebygga ryggproblem. Dessutom tjänar man alltid på att se till att man har en bra madrass och kudde att sova på där hemma.

Var kan jag hitta hjälp för min behandling?

Det finns idag mängder av kliniker som erbjuder behandling inom naprapati eller kiropraktik. För att hitta en som faktiskt ger resultat bör man dock se till att man väljer en behandlare som har lång erfarenhet och ett synsätt där man ser till varje enskild patient när man lägger upp en behandlingsplan.

Vi på Ackermann Institutet har under årens lopp framgångsrikt behandlat mängder av patienter och effektivt hjälpt dem att bli av med sina ryggproblem och smärtor.

Ackermann Institutet är ett välkänt namn inom dessa områden och därför valet för många som söker en behandlare som ser till varje patients personliga situation, lyssnar in och ställer frågor för att på så sätt skapa en effektiv behandling som ger resultat – på riktigt.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x