Vad innebär det att man får diskbuktning?
Så kallad diskbuktning är ett förstadium till diskbråck. Detta betyder att kärnan centralt inne i disken har skapat ett tryck på den och spräckt någon eller några av de ringformade trådar som finns där.
Dock har inte alla trådar gått sönder helt och disken buktar därför bara ut från sin plats mellan ryggkotorna. Eftersom disken gör detta och därmed också tar plats i delar som ligger omkring disken kan den skapa ett tryck mot spinalnerverna och detta gör i sin tur att de drabbade upplever smärta. Själva buktningen kan i sig dock också skapa besvär då diskarna endast har en ytlig innervation.
Diskbuktning beror i många fall på en succesiv utveckling över lång tid där överbelastning ofta är orsaken. Man kan dock få diskbuktning även akut om man upplever någon form av fysiskt trauma eller plötslig felbelastning när man exempelvis lyfter något. Oavsett orsak förskjuts diskens innehåll bakåt och skapar detta tryck.
Symptomen innebär oftast att man upplever ordentlig ryggsmärta med huggande inslag och att man reagerar negativt på varje liten rörelse. Man får vid diskbuktning dock i allmänhet inte smärta och symptom ned i benen.
Andra anledningar till att man drabbas av diskbuktning är andra problem och smärttillstånd i ländryggen. Vissa människor har rent genetiskt en tendens till att drabbas av detta medan en del istället får det genom stillasittande där musklerna sällan får arbeta. Den allra vanligaste orsaken är stillasittande med felbelastning under många år som till slut mynnar ut i en diskbuktning som man måste få behandling för.
Om besvären ökar kraftigt eller man plötsligt känner sig mycket sjuk bör man genast ta sig till en doktor eftersom tillståndet då kan bero på något annat som kräver omedelbar behandling.
Vem kan drabbas av diskbuktning?
Det är inte möjligt att minimera risken för diskbuktning helt och fullt men det finns ett par saker man kan göra själv för att i alla fall minska riskerna för att drabbas.
Ett bra tips för den som vill minska risken för diskbuktning är att helt enkelt se till att träna för att på så sätt undvika framtida diskbuktning. Man kan med fördel göra enkla övningar hemma eller ta promenader. Den som känner sig osäker bör dock konsultera sin läkare först.
Nästa viktiga sak att tänka på för den som inte vill drabbas av diskbuktning är ens arbetspositioner. Många arbetsplatser erbjuder idag ergonomisk hjälp där man tillsammans med en expert kan se över hur man sitter eller står när man arbetar. Har man ett fysiskt jobb gäller det exempelvis att känna till hur man bör lyfta saker för att undvika problem. Kroppen behöver helt enkelt balans i fysiska situationer och att man undviker felbelastning om man sitter still. Tänker man på detta kan man undvika många problem med ländryggen i framtiden.
Hur behandlar man diskbuktning?
När man drabbas av diskbuktning är det i princip samma sak som ett förstadium till diskbråck. Risken är alltså förhöjd att disken spricker helt och skapar ett sådant. Dock finns det saker man kan göra för att få hjälp med att undvika detta genom behandling.
De allra flesta som söker hjälp för diskbuktning gör det hos en terapeut med kiropraktik inriktning. Om inte så remitteras de ofta dit i efterhand. En sådan behandling kan nämligen avhjälpa smärtan som uppstår när en diskbuktning är ett faktum. Med lite tur och behandling i tid kan i vissa fall själva buktningen också gå tillbaka något i kroppen.
En duktig terapeut arbetar inte bara med själva behandlingen utan även med att lära patienten passande övningar att göra hemma som även de kan hjälpa till med smärtan. Det är ofta kombinationen mellan kiropraktisk behandling och dessa övningar som gör att läkningsprocessen går framåt.
Var kan jag hitta hjälp för min diskbuktning?
Att i tid söka hjälp om man misstänker diskbuktning är avgörande för att man skall slippa framtida, kraftiga problem. Det bästa är att vända sig till en välrenommerad behandlare som oss på Ackermann Institutet. Vi behandlar årligen mängder av patienter som drabbats av just diskbuktning och andra problem med ryggen och fokuserar alltid på att ge ett professionellt och personligt bemötande med patienten i fokus.
Tillsammans kommer vi sedan fram till en bra behandlingsplan, råder dig till hur du kan tänka där hemma och arbetar sedan fram till en punkt där du kan få besvären lindrade och i många fall till och med leva i en smärtfri vardag igen.
Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD
Ackermann Institutets grundare
Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.
Boka behandling
Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.