Stötvågsbehandling

På Ackermann Institutet hittar man stötvågsbehandling som är bevisat effektiv för en mängd olika, långvariga muskel-sensmärtor. Idag rekomenderas stötvågsbehandling inom ortopedin ofta före kortisoninjektioner och kirurgi då effektiviteten är så hög och biverkningarna så få. Stötvågsbehandling är en vetenskapligt dokumenterad och välbeprövad metod för bland annat tennisarmbåge, axelsmärta och hälsporre.

Vad är stötvåg?

Stötvåg introducerades på 80-talet som en ny icke invasiv behandlingsmetod för njurstensbesvär. Man upptäckte senare att behandlingen hade positiv inverkan även på muskel- och senbesvär.  Från 90-talet och framåt har stötvågsmetoden utvecklats och  antalet  ortopediska diagnoser, dvs- muskel och ledbesvär, som är aktuella för stötvågsbehandling ökar.

Vad är stötvågsbehandling?

Med hjälp av komprimerad luft rör sig en projektil fram och tillbaka i ett metallrör. Då bildas rörelseenergi som när den kommer i kontakt med en transmittor omvandlas till akustisk energi. Den akustiska energin fortplantas därefter ner i vävnaden.  Vanligtvis ligger penetrationsdjupet på mellan 1- 5 cm.

Hur fungerar stötvåg?

Här beskriver vi några av de reaktioner som sker i kroppen vid stötvågsbehandling och som påvisats med forskning.

 • I likhet med behandling av njursten så slår tryckvågor sönder inlagrade kalkbildningar som sedan transporteras bort av kroppen på naturlig väg. Kalkbildningar är en orsak till långvarig muskel-sensmärta.
 • Behandlingen sätter igång läkningsprocesser i kroppen vilket påskyndar läkningen.
 • Stötvågsbehandling slår sönder små nervändslut, som orskar smärta i muskler/senor. I friska senor/muskler finns inte dessa nervtrådar. Vid felaktig eller repetitiv belastning kan dock en felaktig inväxt av nervtrådar, som signalerar smärta, ske.

Var hittar jag stötvågsbehandling?

Idag hittar man stötvågsbehandling i de allra flesta stora svenska städerna. Bor man i storstadsområdet kring Stockholm kan man med fördel dock söka efter stötvågsbehandling Stockholm och få upp ett antal riktigt bra alternativ.

Vill man känna sig helt säker på att man väljer en seriös klinik med lång erfarenhet inom branschen kan man med fördel välja Ackermann Institutet som varje år behandlar många patienter med stötvåg och på så vis underlättar deras vardag genom minskad smärta. En annan fördel med Ackermann Institutet är att terapeuterna samarbetar med en idrottsmedicinskt utbildad ortoped som kan hjälpa till att ställa korrekt diagnos.

Oavsett orsaken till att man söker upp Ackermann Institutet kan du lita på att våra behandlare gör sitt yttersta för att finna rätt behandling för just dig som patient.

Stötvåg-300x297

Vilka besvär behandlar man med stötvåg?

Här beskriver vi några av de vanligaste besvären som behandlas med stötvåg.

Ont i nacken

 • Nackmuskelsmärta (Trapezius myalgi)

Ont i axeln

 • Frusen skuldra (Frozen shoulder)
 • Kalkaxel (Calcifierad skulder tendinit)

Ont i armbågen

 • Tennisarmbåge (Radial epicondylit)
 • Golfarmbåge (Medial epicondylit)

Ont i rygg/höft

 • Höftinflammation (Trochanterit)
 • Piriformis syndrom

Ont i knäet

 • Hopparknä(Jumper´s knee)
 • Löparknä (Runner´s knee)
 • Främre knäsmärtor (Femuropatellärt syndrom)

Ont i foten

 • Smärta i hälsenan (Achillodyni)
 • Smärta under foten (Plantar Fasciit)
specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x