Kiropraktik

Terapeuterna hos oss på Ackermann Institutet har lång och gedigen erfarenhet och kunskap om ryggsmärtor.

Ordet kiropraktik kommer från grekiskans chiro = händer och praktos = att göra. Med hjälp av sina händer återställer terapeuten normal funktion i ryggraden. Kiropraktik omfattar diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av ryggbesvär.

Vad är kiropraktik?

Ordet kiropraktik kommer från grekiskans chiro = händer, praktos = att göra. Syftet med behandlingen är att återställa normal funktion i ryggraden med hjälp av framförallt händerna.

Kiropraktik omfattar diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av smärtor i ryggen. Ur kiropraktiken har sedan ett flertal liknande behandlingsformer utvecklats så som exempelvis naprapati, osteopati, och mjuka kiropraktiska tekniker.

Förebyggande vård genom manipulationsbehandling av ryggen

Varför har så många moderna människor som 80 % ont i ryggen? Detta är en fråga som ännu inte är slutgiltigt besvarad men en fingervisning kan vara att doktor Wilhelm Ackermann redan för många år sedan kunnat konstatera att närmare 60 % av barnen i åldrarna mellan 7 och 14 år har en skillnad i benlängd. Barn har i regel inga större ryggbesvär, men när de når vuxen ålder och utsätter ryggen för monotona arbetsställningar eller plötslig felaktig överbelastning kommer smärtan.

Felbalansen, förvärvad redan i barnaåren, ligger alltså latent och påverkar ledernas normala rörelsespel vilket i sin tur åstadkommer reflektoriska muskelspänningar med triggerpunkter. Muskelspänningar och smärta hör intimt samman.

De allra flesta ryggbesvär är godartade där manuell terapi är en effektiv behandling. Hos en ryggspecialist görs en analys av patientens arbetsmiljö och arbetsställningar. Viktigt är också att man noterar allmän hälsostatus och aktuell medicinering. Ryggens allmänna hållning och balans analyseras ofta med en inledande mätning av benlängden. Muskelspänningar identifieras och ryggradens rörlighet och smärtpunkterna undersöks.

Vad är kiropraktisk behandling?

En kiropraktisk behandling görs för att återställa normal funktion i leder, muskler och nervsystem. Den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk justering som består av olika handgrepp för att mobilisera en led eller ett ryggradsområde. Antalet behandlingar som ordineras beror på vilka besvär man har och hur länge man har haft dem.

Vilka besvär behandlas kiropraktiskt?

Kiropraktiska behandlingar ges till patienter som söker för smärttillstånd i rörelseapparaten. Besvären som behandlas kan vara såväl akuta som kroniska. Vanliga exempel på besvär som behandlas är: rygg- och nackbesvär, ryggskott, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stress.

Förbehandlingar inför den manuella terapidelen är viktiga. Värmepackning med transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) ingår i behandlingen. Massage och positional release-terapi kan också användas som tilläggsbehandlingar mot muskelspänningarna. Akupunkturbehandling mot smärta och sträckbehandling för att avlasta eventuellt nerv-tryck ges i huvudsak till patienter med ischiasbesvär.

Huvudvärk och spänningar i nacke och axlar behandlas först med massage och gärna med akupunktur innan manipulationsbehandling utförs.

Vad är mjuk kiropraktik?

Den traditionella kiropraktiken uppfattas av många som hårdhänt. Därför har de kiropraktiska teknikerna utvecklats för att innefatta mjukare kiropraktiska tekniker som inte gör ont.

text-img

Rätt hållning är grunden till hälsa

Ett normalt biologiskt förlopp i vår kropp förutsätter en riktig funktion hos alla organ och livsprocesser. Störningar hos de styrande ledningsförbindelserna, nerverna, på väg till eller från den styrande ”centralen” kan påverka varje cell i kroppen negativt. Eftersom alla nerver löper genom ryggraden och kan störas eller skyddas av den, är rätt hållning grunden till hälsa.

Ryggradens fundament är korsben och bäcken

En snedställning av ryggradens bas medför förskjutningar i hela ryggen ända upp till huvudet. Terapidelen omfattar olika manuella tekniker för behandling av bäckenets balans och av ryggradens och extremiteternas ledförbindelser. Härvid bör även triggerpunkter inaktiveras. Viktigt är att patienten får ett individuellt program med till exempel enkla övningar.

Ofta är det bra att börja rehabiliteringen med en personlig instruktör som ger individuell rådgivning och tränar med patienten. För att ryggen och den övriga ”rörelseapparaten”, ska må bra är det viktigt med regelbunden motion samt att man undviker viktökning som belastar kotor och leder.

Helhetssynen är viktig

Kiropraktik-mottagningar finns numera i de allra flesta svenska städer. Bor man i huvudstadsområdet och söker på exempelvis kiropraktik stockholm får man snabbt upp det välkända Ackermann Institutet som använder sig av mjuka kiropraktiska tekniker.

Vi som arbetar på Ackermann Institutet har alla gedigen erfarenhet av att hjälpa patienter bli av med sina besvär och därmed kunna leva ett aktivt liv utan ryggproblem och andra besvär med leder, muskler och nervsystem.

För oss är långsiktiga resultat och personligt utformade behandlingsprogram nyckeln till nöjda patienter. Ackermann Institutet är helt enkelt det bästa valet för den som vill öka sin livskvalitet - redan idag.

Var kan jag hitta mjuk kiropraktik?

För att terapeuten ska kunna nå varaktigt resultat måste han kontrollera och behandla hela ryggraden nerifrån och uppåt, inklusive bäckenet, ländryggraden, bröstryggen och halsryggen samt ibland de nedre och övre extremitetens leder. Det innebär att vi har en helhetssyn när vi behandlar. Manuell behandling av ryggbesvär ger i allmänhet goda resultat som kan variera mellan fullständig bot och betydlig lindring av symtomen, allt beroende på det enskilda fallet, patientens ålder och besvärens varaktighet.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x