Akupunktur

På Ackermann Institutet hittar man några av världens bästa akupunktörer och här kan man få framgångsrik behandling för en mängd olika besvär.

Akupunktören frågar om hälsa och livsstil för att få en helhetsbild att utgå från vid behandlingen. Med speciella akupunkturnålar behandlar man sedan problemen genom att stimulera tryckömma punkter i kroppen.

Vad är akupunktur?

Det började med att människan redan i uråldrig tid kom underfund med att olika punkter på kroppen vid vissa sjukdomar blev tryckömma och att man genom att massera dem kunde göra dem bättre. Nu vet vi att det i huden finns en mängd punkter med en speciell elektrisk laddning som man kan mäta. Det är akupunkturpunkterna och enligt kinesisk medicin förlöper de längs tolv meridianbanor genom vilka energi strömmar.

Meridianer

Varje organsystem har en egen meridian. Kärlkrampspatienten känner hjärtmeridianens förlopp när smärtan strålar från bröstet och ner i lillfingret. Ischiassmärtan följer ofta blåsmeridianens förlopp bakpå benet och ner till lilltån. Viss huvudvärk som börjar vid tinningarna och strålar ut i nacken följer gallmeridianen.

Biologisk klocka

Energi cirkulerar genom tolv meridianer genom organen enligt en biologisk klocka. Ungefär mitt på dagen är hjärtmeridianen genomströmmad av energi. Sedan följer tunntarmmeridianen lagom efter lunch. Vid midnatt är gallmeridianen som aktivast. Klockan två på natten vaknar man om man ätit för mycket då levermeridianen ger sig till känna. Klockan fem på morgonen får astmapatienten sitt anfall. Vid 7-tiden är tjocktarmsmeridianen aktiv och då bör tarmen tömmas.

Elektrisk spänning

Vi är friska så länge kroppens självläkande krafter fungerar. För att kroppsvätskorna ska kunna hålla allting inom oss i rörelse, måste de ha elektrisk spänning som skapar den laddning i cellväggarna som är förutsättningen för liv. Hos sjuka organ och vid smärta sjunker den bioelektriska potentialen. Man brukar säga att smärta är vävnadens skri efter flödande energi.

Nervsystemet

Vårt ursprungliga nervsystem är trådlöst. Det utvecklades i urtiden för att svara på retningar från omvärlden. Vi består till nära 60 % av vatten och blodplasmat är närbesläktat med havsvattnet. Kroppsvätskorna innehåller delvis samma retlednings-substanser som nervtrådarna och kan både leda information vidare och slussa in den i cellerna. Liv är dynamik.

Nervfysiologi

"Gate-control"

Modern nervfysiologi lär oss att organen ger sig tillkänna på huden vid motsvarande ryggradsavsnitt där deras nerver passerar. Däremot kan modern nervfysiologi inte på ett enkelt sätt förklara varför huvudvärk bäst botas med akupunktur på tårna. Där löper nämligen gall- och blåsmeridianerna, som båda börjar i huvudet vid tinningarna och ögonen.

Nerver som påverkas vid akupunktur har mottagande nervändar som kallas mekanoreceptorer. De reagerar på kroppens muskelrörelser och har därvid en hämmande effekt på smärtnerverna. Hur det går till förklarar den så kallade Gate-Control-teorin.

En kapplöpning äger rum mellan snabba mekanoreceptiva nervsignaler och långsamma smärtsignaler. De snabba smärthämmarna kommer först till ryggmärgen där de hindrar smärtan från att vidarebefordras till hjärnan.

De snabba smärthämmande signalerna får större chanser att verka tack vare sensorisk stimulans, exempelvis genom rörelseträning och akupunkturbehandling.

Vad gör en akupunktör?

En utbildad akupunktör lyssnar in sin patient och vad han eller hon berättar om vilka besvär de söker för. Akupunktören frågar helt enkelt om hälsan i stort, livsstil och kroppen i allmänhet för att skapa en helhetsbild att utgå ifrån vid behandlingen. En kroppsbedömning genom kinesisk medicinsk pulstagning och inspektion av tungan sker ofta också innan akupunkturen börjar.

Med speciella akupunkturnålar behandlar sedan akupunktören problemen baserat på sin kunskap om olika tryckömma punkter i kroppen som kan göra ett visst besvär bättre.

text-img

Vilka besvär behandlar en akupunktör?

Man kan under livets gång drabbas av en mängd olika smärtproblem och andra utmaningar av olika slag. Har du någon av dessa symptom så kan akupunktur vara bra för dig:

  • Smärttillstånd
  • Depression
  • Klimakteriebesvär
  • Åksjuka
  • Migrän
  • Svårt att sluta röka
  • Barnlöshet
  • Idrottsskador
  • Astma och allergier

Vem drabbas av smärtproblem och andra besvär som kan lindras av akupunktur?

Alla människor kan då och då drabbas av motgångar i form av smärta eller andra typer av problem som kan lindras med hjälp av akupunktur. Detta gäller oavsett ålder och bakgrund. Ofta har man redan sökt hjälp inom traditionell medicin när man till slut får hjälp via akupunktur.

Kan man förebygga problemen själv?

Många besvär som kan behandlas med akupunktur är inte av sådan karaktär att man själv kan sköta behandlingen hemma eller förebygga problemen själv. Dock finns forskning som visar att fysisk aktivitet inom rimliga gränser kan verka positivt vad gäller smärtproblem som annars kan uppkomma.

Kroppens eget smärthämmande system

Människan har ett inneboende anti-smärt-system, som utsöndrar kroppsegna opioider som vi kallar endorfiner. Akupunktur stimulerar utsöndringen av kroppsegna opioider, som ger oss en kick och lindrar smärta. Kinesisk akupunktur är en gammal medicinsk vetenskap och modern smärtforskning stödjer idag många av dessa teorier.

Vart hittar jag en bra akupunktör?

Det går idag bra att hitta akupunktörer i de allra flesta svenska städer. Bor man i storstadsområdet kring Stockholm kan man med fördel dock söka efter akupunktur stockholm och få upp ett antal riktigt bra alternativ.

Vill man känna sig säker på att man väljer en seriös akupunktör med lång erfarenhet inom branschen kan man med fördel välja Ackermann Institutet som varje år behandlar många patienter med akupunktur och på så vis underlättar deras vardag genom att minska smärtor eller till och med har en del i att förändra deras liv för alltid genom att underlätta exempelvis en graviditet.

Oavsett orsaken till att man söker upp en akupunktör kan du lita på att Ackermann Institutet gör sitt yttersta för att finna rätt behandling för just dig som patient.

Utbildning

Ackermann Institutet erbjuder kurser i akupunktur för intresserade terapeuter. Lärare är medicine doktor Jian Li från Kina, ortoped och smärtforskare. För mer information kan man kontakta oss direkt.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x