Artros i nacken

Ackermann Institutet hjälper årligen hundratals patienter med artros i nacken och är experter inom detta område.

Artros är en sjukdom som innebär att ledernas brosk har brutits ned och ger patienten smärta. Behandling hos en av våra duktiga kiropraktorer innebär att man justerar spänningar och tryck som skapar smärta och obehag.

Vad innebär det att man får artros i nacken?

Artros är en sjukdom som innebär att en eller flera av ledernas brosk har brutits ned och degenererats. Man brukar ibland lite slarvigt också kalla detta för ledförslitning. Denna sjukdom sitter i hela leden och är vanligast i knän och höfter men man kan också få artros i exempelvis nacken.

Det finns något som heter primär artros och något annat som heter sekunder artros. Ofta, men inte alltid, är den som drabbas överviktig vilket också kan förvärra tillståndet och besvären eftersom processen med artrosen fortskrider snabbare om man blir stillasittande och samtidigt har gått upp i vikt.

Man kan enkelt förklara processen med artros som att ledbrosket är som en tvättsvamp där när leden belastas så trycks ledvätska ut ur brosket och när den sedan avlastas så sugs vätskan in igen. Brosket har alltså inte någon blodförsörjning utan det är istället ledvätskan som ger näring. Därför är det viktigt att fortsätta röra på sig under livets gång.

Cervikal spondylos är ett tillstånd som innebär att man får degenerativa förändringar i halsryggen och detta är nära relaterat till artros. Detta är mycket vanligt förekommande och kan orsaka smärta i hela regionen.

Vem kan drabbas av artros i nacken?

Artros drabbar ungefär var fjärde person i Sverige över 45 år. Detta innebär att cirka 1 miljon personer i landet har artros idag. Bland de som är över 60 år har ungefär var tionde man och var femte kvinna artros. Man kan dock inte konstatera att det är en del av det naturliga åldrandet utan endast att det faktiskt blir vanligare ju äldre man blir.

Alla människor får nämligen inte artros och även yngre människor kan få det. Att brosket blir skörare med åren vet man men detta betyder inte att man kommer att utveckla artros med all säkerhet.

Artros i nacken är inte den vanligaste formen av artros men de som drabbas upplever ofta stora problem med att få vardagen att gå runt på grund av smärta och andra besvär kring deras artros i nacken. Det kan helt enkelt vara smärtsamt på många sätt.

Kan man förebygga nackspärr artros i nacken?

Genom att hålla sig aktiv och motionera har man stora chanser att om inte förhindra artros i nacken så kan man åtminstone göra att den inte bryter ut lika fort. Man bör också se till att hålla vikten eftersom övervikt är en av de konstaterade orsakerna till artros av olika slag.

Förutom ovanstående möjligheter till att själv försöka se till att undvika artros bör man också se till att inte felbelasta nacken för mycket under årens gång. Att se till att då och då byta arbetsställning och inte sitta på ett felaktigt sätt kan hjälpa dig att undvika artros eftersom exempelvis nackspärrsproblem och andra nackproblem i längden kan utvecklas till faktiskt artros.

Man bör också se till att man sover på en riktigt bra kudde och har en madrass som fungerar. Många människor inser nämligen inte att hur vi sover och vilken säng vi faktiskt har kan påverka oss mer än vad vi tror.

text-img

Hur behandlar man artros i nacken?

Det är på många sätt mycket pressande att leva med artros i nacken. Många patienter beskriver det som att det påverkar deras vardag och relationer på en nivå som de inte mår bra av. Den som drabbats av artros i nacken och upplever smärta och stelhet kan dock idag få hjälp med sina besvär. Har man en gång drabbats kan man med fördel se till att besöka exempelvis en kiropraktor eller naprapat som i behandlings och förebyggande syfte kan ta hand om dina problem.

Genom snabba och precisa tryck enligt ett speciellt mönster kan terapeuten justera dina leder för att lätta på spänningar och tryck som skapar smärta och obehag. Hur många behandlingar man behöver beror på vem man är och vilken typ av specifik situation man befinner sig i. En duktig kiropraktor eller naprapat arbetar alltid fram en bra behandlingsplan tillsammans med dig.

En annan del i den kiropraktiska behandlingen är av det mjukare slaget där man arbetar med att helt enkelt mjuka upp låsningar som i längden kan utveckla sig till mer artros.

Vart kan jag hitta hjälp för min behandling?

Den som har drabbats av artros i nacken eller cervikal spondylos och har provat att själv träna bort den hemma men känner att det inte räcker kan med fördel besöka en kiropraktor för att få ordentlig behandling. Ett tips är att söka efter en erfaren behandlare som har kunskapen om vikten av enskilda bedömningar för att på så sätt skapa den bästa behandlingsplanen för just dig.

Vi på Ackermann Institutet har lång erfarenhet av att hjälpa patienter med deras problem med nacken – såväl i de tidigare som senare stadierna av artros i nacken. Vi tar oss alltid tiden till att ta reda på mer om just din livssituation och hälsa innan vi skapar en behandlingsplan som faktiskt fungerar för att du skall få en drägligare vardag och kunna hålla artrosen i nacken i schack på riktigt.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x