Spänningshuvudvärk

Våra duktiga terapeuter är experter på att behandla spänningshuvudvärk så att patienten kan få en smärtfri vardag.

Spänningshuvudvärk brukar beskrivas som ett slags tryck eller band runt hjässan. Detta beror på spända och ömma muskler som en av våra behandlare kan lätta på och därmed lindra smärtan.

Vad innebär det att man får spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk är orsaken till 90% av all huvudvärk. Symptom på denna typ av huvudvärk är vanligtvis en molande värk som de allra flesta upplever någon gång i livet. I de allra flesta fall är värken alltså av en mild eller måttlig karaktär även om den i vissa fall kan bli intensiv.

De allra flesta som någon gång drabbats av spänningshuvudvärk beskriver smärtan som ett slags tryck eller som ett band runt hjässan. Huvudvärk av denna typ beror på spända och ömma muskler och även muskelfästen i nacken, skuldrorna eller huvudet. Detta kan i sin tur ha olika orsaker som ofta är relaterade till stress eller annan oro men kan också bero på sömnbrist.

Kroppen reagerar helt enkelt på exempelvis stress och mobiliserar därför resurser för att klara av det yttre hotet. Detta gör i sin tur att musklerna spänns. Oftast sitter huvudvärken i under ungefär en timme men den kan även pågå under längre perioder och på så sätt störa den drabbades vardag.

Vem kan drabbas av spänningshuvudvärk?

Under livets gång kan alla människor då och då drabbas av spänningshuvudvärk. Det är ju trots allt så att vi alla går igenom olika livsfaser och perioder som gör att vi kan lida av spända muskler.

Spänningshuvudvärk är inte heller något som har med ålder att göra utan även barn och unga människor kan drabbas i olika grad. Det är tyvärr ett faktum att allt fler människor klagar över spänningshuvudvärk och detta är anledning för alla att se över sin livssituation och göra eventuella förändringar i tid.

Kan man förebygga spänningshuvudvärk själv?

Spänningshuvudvärk beror som vi redan konstaterat på spända muskler. Dessa kan i sin tur ha en mängd olika orsaker och bland dessa finner man stress, oro, för lite sömn eller felaktig arbetsställning som vanliga orsaker. Andra anledningar kan vara tandgnissling och vattenbrist. Även om spänningshuvudvärk i allmänhet är relativt harmlöst bör man vid återkommande eller mer kraftiga episoder dock alltid kontakta sjukvården för en professionell bedömning av eventuella bakomliggande orsaker.

När man redan har drabbats av spänningshuvudvärk kan man självklart ta en huvudvärkstablett vilket hjälper för stunden. Man kan också vila upp sig eller ta en stärkande promenad. Det finns dock andra och mer långsiktiga lösningar som kan avhjälpa problemet eller helt enkelt förhindra att det uppkommer alls. Syftet med en behandling är om inte att bota så åtminstone minska belastningen på muskler och leder vilket i sin tur minskar huvudvärken för de allra flesta drabbade.

För att minska riskerna för återkommande spänningshuvudvärk kan man till exempel se över sin arbetsställning. Många arbetsplatser erbjuder hjälp med bra stolar och möjligheterna att kunna höja och sänka arbetsplatsen efter behov. Man kan också se över om man behöver en bättre kudde eller madrass som gör att man sover mer avslappnat. Sist men inte minst kan man också ta för vana att genomföra små övningar hemma som har som syfte att stärka kroppen och minska felbelastningar. För tips kan man alltid fråga någon kunnig inom området.

text-img

Hur behandlar man spänningshuvudvärk?

Det är sällan möjligt att förebygga stelhet i kroppen totalt och riskerna att drabbas av spänningshuvudvärk ökar med åldern. Det är ju trots allt så att ju äldre man blir desto mer slits kroppen naturligt av hårt arbete, belastning och stress. För den som lider av spänningshuvudvärk som är återkommande eller kronisk finns det dock hjälp att få som lindrar besvären och ibland till och med botar dem helt.

Tillsammans med övningar man gör hemma kan man till exempel med fördel besöka en kiropraktor eller naprapat för behandling. De arbetar med att justera kroppens leder och muskler för att minska riskerna för fortsatta besvär med spänningshuvudvärk. Många människor som har problem med denna typ av huvudvärk har också blivit hjälpta med akupunktur då behandlaren använder nålar som trycker på nyckelpunkter som i sin tur kan lindra huvudvärken och muskelspänningarna.

Var kan jag hitta hjälp för min spänningshuvudvärk?

För den som vill ha hjälp mot spänningshuvudvärk finns det idag flera kliniker man kan vända sig till. Dock kan det kännas svårt att veta vilken som är bäst att vända sig till. Ackermann Institutet har erfarna experter inom just detta område och är därför ett mycket populärt val bland patienter som drabbats av just detta problem.

Vi är i varje enskilt fall måna om att bilda oss en tydlig uppfattning om vilken typ av besvär patienten har och den omliggande livsstil som kan komma att påverka hur besvären utvecklas. Efter att ha fastställt din specifika situation kan vi sedan framgångsrikt rekommendera behandling och i vilken omfattning den bör ske.

Vi på Ackermann Institutet ser på vårt yrke stor seriositet och arbetar alltid med patientens välmående i centrum. Att ta kontakt med oss är helt enkelt det första steget i processen mot en mer hälsosam vardag – utan spänningshuvudvärk och stress.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x