Huvudvärk, ont i huvudet...

Huvudvärk är en av våra vanligaste smärtproblem men detta kan idag framgångsrikt behandlas hos våra experter på Ackermann Institutet.

Huvudvärk sätter sig oftast bakom pannbenet eller vid tinningarna och kan variera i svårighetsgrad från en lätt pulserande smärta till en mycket svår. Behandling hos en naprapat eller akupunktör kan lindra besvären.

Vad innebär det att man får ont i huvudet?

Hortons huvudvärk

Huvudvärk är idag en av våra vanligaste smärtproblem då cirka två miljoner svenskar varje vecka drabbas av just detta. Värken sätter sig oftast antingen bakom pannbenet eller precis vid tinningarna och kan variera i svårighetsgrad från en lätt pulserande smärta till en sådan som gör att man till och med har svårt att stå upp.

Oavsett vilken typ av huvudvärk man drabbats av är det dock väldigt obehagligt och något de allra flesta helst skulle slippa. Man kan i allmänhet säga att det finns tre huvudsakliga typer av huvudvärk som man kan drabbas av.

Spänningshuvudvärk

Som namnet antyder kommer denna typ av huvudvärk i allmänhet av att man har spänt sig på något sätt. Många som får denna typ av huvudvärk beskriver det som att man har ett spänt band runt huvudet eller att det känns som en tung mössa. Denna typ av huvudvärk kan bero på en mängd olika faktorer men ofta spelar oro, stress och dålig sömn en roll i det hela eftersom detta kan göra att man spänner nackmusklerna och käken.

Migränanfall

Ett migränanfall innebär att man drabbas av en kraftig och mycket intensiv pulserande värk i huvudet. Den typ av värk man drabbas av sitter ofta vid ena ögat eller på sidan av huvudet. När man drabbas av migrän blir man känslig för ansträngning och hastiga rörelser. Man kan också känna sig kraftigt illamående och känslig för ljus och ljud.

Den som drabbas av migrän med jämna mellanrum vet hur svårt det kan vara att klara av sin vardag när det händer. Många behöver till och med ligga ned i total tystnad och mörker för att anfallet skall gå över.

Hortons huvudvärk

Denna typ av huvudvärk är mer ovanlig och värken kommer plötsligt vid ena ögat. Den kan stråla nedåt eller utåt i ansiktet och vissa känner även av värken i bakhuvudet och ned mot halsen. Många som lider av denna typ av huvudvärk säger att det känns som att ögat är på väg att tryckas ut.

Patienter som lider av Hortons huvudvärk vittnar också om symptom i ögon och näsan. Man kan få tårbildning, röda ögonvitor, nästäppa och andra problem. Den som drabbats av Hortons huvudvärk upplever den som besvärlig men det är viktigt att komma ihåg att den ändå är ofarlig.

I vissa, mycket ovanliga fall, beror huvudvärken dock på något mer allvarligt och det är därför viktigt att man söker sjukvård om man har problem med huvudvärk. Detta bör man göra för att snabbt kunna utesluta att det finns andra, farliga orsaker bakom det hela.

Vem kan drabbas av ont i huvudet?

Alla människor – såväl barn som vuxna – kan drabbas av huvudvärk. Undersökningar visar dock att spänningshuvudvärk oftare drabbar kvinnor än män. Att någon gång då och då drabbas av huvudvärk är med andra ord väldigt vanligt och är inte relaterat till ålder eller bakgrund.

text-img

Orsakerna till huvudvärk varierar men kan exempelvis bero på en förkylning eller stress. Självklart kan man också drabbas av huvudvärk om man druckit lite för mycket alkohol dagen innan eller faktiskt också om man tränat väldigt hårt och intensivt.

Kan man förebygga ont i huvudet själv?

Orsakerna till att man drabbas av huvudvärk kan vara många och det är alltid smart att se över om något specifikt i ens livsstil ligger bakom värken. Är man exempelvis mycket stressad eller orolig kan man tjäna på att försöka lösa problemen för att på så vis minska risken för att man får huvudvärk.

Utöver att stressa mindre tjänar många på att se till att sova bättre och dricka vatten när man behöver det. Att se till att man har bra belysning när man läser eller sitter vid en dator är också bra tips på hur man kan försöka förhindra att huvudvärk uppkommer.

Hur behandlar man ont i huvudet?

När man drabbats av huvudvärk kan man självklart försöka behandla den med sömn, att dricka mycket vatten eller ta ett piller för värken. Många som ofta upplever huvudvärk väljer dock att istället vända sig till alternativa behandlingar för att få hjälp en gång för alla.

Man kan med lyckat resultat till exempel använda sig av akupunktur eller gå till en naprapat som är utbildad för att behandla exempelvis spänningshuvudvärk och migrän.

Var kan jag hitta hjälp för min behandling?

Det finns idag en mängd olika möjligheter för den som söker hjälp för ont i huvudet. Viktigt är dock att man för bästa resultat väljer en behandlare som har erfarenhet och djup kunskap inom ämnet.

Vi på Ackermann Institutet har under många år behandlat människor som har problem med huvudvärk på ett framgångsrikt sätt och lägger mycket fokus på din specifika situation och hälsa innan vi bestämmer oss för vilken typ av behandling som passar just dig.

Genom att välja oss på Ackermann Institutet för att hjälpa dig med din huvudvärk får du helt enkelt chansen att en gång för alla återta din vardag – utan smärta och ont i huvudet.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x