Whiplash

Det välrenommerade Ackermann Institutet är exporter på whiplash-skador och hjälper varje år patienter till ett smärtfritt liv trots sina besvär.

Whiplash innebär att kroppen har utsatts för plötslig, yttre kraft och huvudet har kastats våldsamt åt olika håll. Man kan säga att det innebär en stukning av nacken.

Vad innebär det att man får whiplash?

I allmänhet kan man säga att en whiplash-skada kan uppstå när kroppen plötsligt utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet våldsamt från ett läge till ett annat långt ut på var sida om spektrumet. Kort sagt kan man beskriva skadan som detta resulterar i som en stukning av nacken. Detta kan i sin tur ge allt från lindriga till mycket allvarliga symptom. De besvär man får beror först och främst på att vävnader i och kring ryggraden har blivit skadade.

Det är mycket vanligt att man råkar ut för whiplash-skador i en trafikolycka eftersom en krock kan göra att huvudet kastas fram och sedan tillbaka på ett sätt som är typiskt för whiplash. Andra situationer är i fallolyckor, vid tacklingar eller andra typer av slag som kan ske inom idrotten.

Den som har drabbats av whiplash brukar få symptom inom ett par dygn från det att olyckan har skett. Vanliga symptom är att man får ont i nacken och känner sig stel, får ont i armar, huvud eller axlar. Upplever pirr, stick eller domningar i ansiktet eller båda armarna. Man kan också få ont i ländryggen och uppleva yrselsymptom eller tinnitus.

Allt eftersom tiden går kan den som råkat ut för whiplash också bli mer känslig för lukt, ljus, smak och beröring av olika slag. Om man haft sådan otur att centrala nerver har påverkats kan man också andra symptom som exempelvis problem med minnet.

Den som misstänker att han eller hon har drabbats av whiplash bör så tidigt som möjligt söka vård – detta för att det blir lättare för den som behandlar dig att relatera en olycka till dina symptom och därmed konstatera whiplash-besvär.

Vem kan drabbas av whiplash?

Det är tyvärr ett faktum att alla människor löper risk att under en livstid råka ut för en whiplash-skada. Oavsett ålder och kön eller bakgrund är det ju faktiskt så att de flesta av oss numera färdas i bil en eller flera gånger i veckan och det är även mycket vanligt att man utövar idrott av något slag.

Kan man förebygga whiplash?

Eftersom whiplash oftast beror på en olycka av något slag är det självklart svårt att förebygga. Självklart kan man dock försöka använda sunt förnuft och hålla avstånd till andra bilar genom att följa hastighetsbegränsningar.

Att undvika att köra när man är trött och alltid se till att behålla fokus är också bra investeringar för den som vill undvika en olycka där whiplash kan bli resultatet. Ett bra tips om man märker att man är på väg in i en olycka är dock att spänna musklerna i nacken och ryggen och försöka pressa hela ryggpartiet och huvudet mot rygg- och nack-stödet. Man kan också se till att hålla armarna raka mot ratten så att man sitter stabilt.

Spelar man en sport där huvudskydd är möjligt att använda bör man självklart också göra det.

text-img

Hur behandlar man whiplash?

När man har råkat ut för en whiplash-skada är det bra om man börjar med att ta det lugnt och försöker stressa mindre. Att försöka använda sig av enkla övningar som ökar blodcirkulationen är också ett tips som kan fungera. Dock ska man aldrig överdriva utan hålla det inom rimliga gränser.

Att försöka sova gott är även det viktigt för läkningsprocessen. En ispåse är också en bra sak för att lindra smärtan. Man kan också prova en värmedyna för att se om det fungerar bra för just dig.
Om ovan saker inte fungerar kan du alltid få behandling. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika typer av behandling fungerar för olika personer och det är därför viktigt att se till att man låter en professionell person bedöma vilken behandling som passar bäst för dig.

I värsta scenariot kan man operera whiplash men innan detta provas brukar de allra flesta människor istället prova alternativ som exempelvis akupunktur. Genom denna vill man lindra värk och målsättningen är att frigöra kroppens egna smärtstillande ämnen – endorfiner – genom att använda sig av tunna nålar som sticks in på specifika tryckpunkter på kroppen. Akupunktur är idag ett av de vanligaste sätten att behandla whiplash-skador och ger i allmänhet positiva resultat.

Vart kan jag hitta hjälp för min behandling?

Det finns idag en mängd olika alternativ för den som söker akupunktur-behandling för sin whiplash-skada. För att försäkra sig om att man får en behandling som ger bästa effekt bör man dock se till att välja en behandlare som verkligen har koll på whiplash och de effekter akupunktur kan ha på denna typ av skada.

Vi på Ackermann Institutet har många års erfarenhet av att hjälpa patienter med whiplash-skador och fokuserar alltid på att ge en individuell behandling för att uppnå bästa effekt. Tillsammans skapar vi helt enkelt förutsättningar för att kunna leva i en smärtfri vardag även efter att du drabbats av whiplash.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x