Nackspärr

Ackermann Institutet är experter på att behandla patienter med nackspärr på ett framgångsrikt sätt tack vare sin gedigna kunskap om problemet.

Nackspärr innebär att man får plötslig smärta och stelhet i nacken vilken gör det svårt att vrida på huvudet. Problemen kan vara återkommande eller dyka upp vid något enstaka tillfälle.

Vad innebär det att man får nackspärr?

När man får nackspärr drabbas man av en plötslig smärta och stelhet i nacken. Detta gör i sin tur att man får svårt att vrida på huvudet. Nackspärr kan uppkomma när som helst och dyker upp utan förvarning.

Symptom som vanligtvis uppkommer när man får nackspärr är att lederna mellan kotorna i nacken fastnar och det uppstår kramp i musklerna runt omkring. Det område som är drabbat kan bli svullet och irriterat och smärtan strålar ofta ut från nacken till andra kroppsdelar så som axeln och armen. Man kan även drabbas av huvudvärk. När man fått nackspärr gör det ont och man kan ha stora svårigheter att vrida huvudet åt ett visst håll.

Orsakerna till att man drabbas av nackspärr kan vara många. Bland dessa hittar man först och främst felbelastningar av olika slag som till exempel vid ensidiga arbetsställningar och dålig ergonomi. Det kan också bero på att man sovit i en konstig position eller inte har en tillräckligt bra madrass eller kudde. I vissa fall kan nackspärr även bero på att man kylt ned nacken genom att till exempel sitta i en luftkonditionerad lokal.

Forskning visar att även stress och andra psykiska problem som efter hand kan skapa spänningar i nackens muskler i längden kan ge uppkomst till nackspärr.

Vem kan drabbas av nackspärr?

Eftersom akut torticollis – nackspärr - kan uppkomma i flera olika situationer som alla människor kan befinna sig i så kan nackspärr drabba de allra flesta. Ålder och kön är med andra ord inte på något sätt avgörande för om man kan komma att få nackspärr någon gång under sitt liv eller ej. Även barn kan alltså få nackspärr men då beror det oftast på att man samtidigt fått en virusinfektion.

Nackspärr är i allmänhet helt ofarligt även om det naturligtvis är obehagligt och mycket obekvämt när man drabbats.

Kan man förebygga nackspärr själv?

Många människor som drabbats av nackspärr eller av andra anledningar funderar på det undrar om man kan förebygga nackspärr själv. De goda nyheterna är att det finns ett antal åtgärder man kan vidta för att minska risken att drabbas.

Det första man kan göra är att se över sin arbetsställning. Många fall av nackspärr beror på att man suttit på ett sätt som felbelastar kroppen och därigenom orsakar en sådan kramp i musklerna att man drabbas av nackspärr. Man kan på många arbetsplatser idag få hjälp med att justera arbetsplatsen så att man minskar riskerna att drabbas av nackspärr.

Ett annat tips för att minska risken är att se över hur man sover. I många fall kan en annorlunda kudde eller en bättre madrass göra att man slipper nacksmärtor och nackspärr eftersom man inte felbelastar musklerna och ger dem kramp.

Sist men inte minst – se till att röra på dig regelbundet. Detta kan handla om allt från att göra enkla övningar hemma till att ge sig ut på springturer eller utföra någon annan sport. Att träna minskar helt enkelt risken för kramp i musklerna på ett sådant sätt som orsakar nackspärr.

text-img

Hur behandlar man nackspärr?

Av naturliga orsaker är det för sent för förebyggande åtgärder för den som drabbats av smärta. För den som drabbats av nackspärr finns det tyvärr inte mycket annat att göra än att antingen vänta ut det med hjälp av smärtstillande medel eller helt enkelt söka hjälp hos exempelvis en kiropraktor eller naprapat.

För som tur är så finns det idag hjälp att få för den som drabbats av nackspärr. Behandling med mjuk kiropraktik kan idag effektivt hjälpa den drabbade och detta är mycket vanligt – så vanligt att akut torticollis är en av de vanligaste orsakerna till att människor idag söker sig till en kiropraktisk behandling.

Kiropraktik innebär att man med snabba, preciserade tryck och justeringar ökar rörligheten i de leder som låst sig. Beroende på individ och problem kan man även använda stretching och annan uppmjukning av musklerna.

Många människor upplever återkommande problem med nacken och nackspärr och besöker därför en kiropraktor regelbundet. Detta minskar riskerna för att man skall drabbas ofta och fungerar på så sätt även i förebyggande syfte. Att besöka en kiropraktor är med andra ord en väl genomtänkt investering i din egen hälsa.

Vart kan jag hitta hjälp för min behandling?

För att få effektiv behandling för akut torticollis är det viktigt att man hittar en behandlare som har erfarenhet av problemet och dessutom alla nödvändiga kunskaper för att lösa det. Vi på Ackermann Institutet är experter på att hantera nackspärr och de besvär som kan uppkomma i samband med att man drabbats av det.

Vi lägger ned viktig tid på att se till varje individuell patients unika situation och rekommenderar därför den bästa behandlingsplanen för just dig. Genom att besöka oss på Ackermann Institutet minskar du helt enkelt riskerna för att nackspärr skall bli ett återkommande problem i ditt liv.

specialists

Dr. P.W. Ackermann, MD, PhD

Ackermann Institutets grundare

Wilhelm Paul Ackermann, född i Tyskland, började sina naturmedicinska studier i Sverige och blev sedan Heilpraktiker (naturmedicinare) i Tyskland. Efter vidare studier i kiropraktik i USA och i Storbritannien arbetade han som assisterande skolläkare i Stockholm. Senare grundade han först Ackermann Institutet, 1968, och år 1974 Ackermann College of Chiropractic där de av honom på bas av amerikansk kiropraktik utvecklade diagnos och behandlingssystemet lärs ut.

Boka behandling

08-662 04 02

Du vet väl att du kan boka tid för behandling online? Klicka på knappen "Boka behandling" och välj en tid som passar dig.

book@2x